17 januari 2022

De keuken verbouwen?

2 min read

Is jouw keuken echt aan vernieuwing toe? Of wil je gewoon een andere uitstraling in de kookplek? Het verbouwen van de keuken is een flinke klus waar je waarschijnlijk wel tegenop kijkt maar wel moet gebeuren. 

Ik heb zelf onlangs mijn keuken verbouwd en heb hier het een en ander bij opgestoken. Deze leermomenten wil ik graag delen, daarom heb ik een blog geschreven om een aantal tips te geven rondom het verbouwen van de keuken. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder.

Zelf aan de slag of laten doen?

Wanneer je keuken wilt gaan verbouwen is het goed om te inventariseren wat je zelf kunt doen en wat wilt laten doen. Het hangt er vanaf wat je wilt verbouwen aan de keuken. Wil je alleen een nieuw kleurtje aan je keuken geven dan kun je dit zeker zelf doen. Even een potje verf en wat kwasten halen en het is zo gepiept. 

Wil je wat technische zaken aanpassen, zoals een nieuwe vaatwasser installeren, dan is het misschien handig om een externe partij in te schakelen. Hierdoor ben je er (vrij) zeker van dat het goed geregeld wordt. Als je zelf handig bent in het installeren van apparatuur kun je het zelf doen, dat scheelt weer in kosten.

Ben je van plan de volledige keuken om te bouwen dan kun je het beste in gesprek gaan met een keukenbouwer. Een keukenbouwer is een specialist en weet heel goed waar op gelet moet worden. Dit zorgt ervoor dat jouw nieuwe keuken er prachtig uitziet. Let wel, hiervoor zal een vrij hoog budget voor vrijgemaakt moeten worden, nieuwe keukens zijn niet goedkoop.

Benodigdheden voor de verbouwing

Voor het verbouwen van de keuken heb je materialen nodig. Het hangt er vanaf in hoeverre je de keuken wilt verbouwen wat je nodig hebt. Ik heb zelf mijn volledige keuken laten verbouwen en zal dit ook als voorbeeld nemen.

Allereerst heb je iemand nodig die de oude keuken eruit kan slopen. Dit kun je ook zelf doen maar raad ik niet aan vanwege mogelijke verwondingen die je op kan lopen. Vervolgens kun je een afvalbak huren om de gesloopte keuken af te voeren. Deze afvalbak kun je dan ook meteen gebruiken voor extra puin dat verzameld wordt tijdens de verbouwing. 

In mijn ervaring was degene die mijn oude keuken had gesloopt ook de persoon die de nieuwe ging bouwen. Het is fijn om eenzelfde bedrijf de volledige keuken te laten verbouwen, zo weten ze precies wat er speelt en zijn zij eindverantwoordelijk. 

Verder heb ik voor de nieuwe keuken zelf de materialen en kleuren uitgekozen en meegegeven aan de bouwers. Ook de vaatwasser, kookplaten, oven en magnetron heb ik zelf ingekocht en laten inbouwen. Bespreek dit wel eerst met de aannemer, niet alles past in het keukenplan namelijk.