De voordelen van aandelen kopen

aandelen kopen

Aandelen kopen kan tegenwoordig online. Je kunt bij een broker je favoriete aandeel kopen of verkopen. Als je als bedrijf geld nodig hebt kun je een lening aangaan bij de bank, maar ze kunnen ook aandelen uitgeven. Als je dan een aandeel koopt stel je jouw geld ter beschikking en in ruil daarvoor word je voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Een aandeel is dus eigenlijk een verhandelbaar bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Als aandeelhouder heb je recht om iets te zeggen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen ook deel je mee als het bedrijf winst maakt. een aandeel kopen kun je zelf doen, je kunt controleren welke broker het goedkoopste is voor jou.

aandelen kopen

De stappen van een aandeel kopen

Je opent eerst een account bij een online broker voor aandelen kopen. Een broker is een partij die het mogelijk maakt voor particulieren om aandelen te kopen. Wanneer je een broker kiest moet je op een paar dingen letten: wat zijn de transactiekosten op aandelen, hoeveel ondersteuning ontvang je, welke aandelen kan je verhandelen en welke extra functies biedt de broker. Vervolgens ga je kijken welk aandeel je wilt kopen. Je kan op zoek gaan naar een bedrijf waarvan je zelf mede-eigenaar wilt worden, of bij een bedrijf die je goed kent. Dan graaf je wat dieper en kijk je naar de jaarcijfers. Je bepaalt daarna hoeveel aandelen je wilt kopen. Je begint altijd met een klein bedrag, zodat je leert hoe alles in elkaar zit. Dan selecteer je het type order. Je ziet de ask en bid prijs. De ask prijs is de prijs waartegen verkopers een aandeel willen verkopen. De bid prijs is de prijs waartegen kopers een aandeel willen kopen. Je kunt kiezen tussen 2 orders:

·         Market order

·         Limiet order

Als laatste moet je je af blijven vragen of de aandelen in je portefeuille nog goed aansluiten bij je strategie. Zo voorkom je geld verlies.

aandelen kopen

Welke risico’s zijn er

Er zijn bedrijfsspecifiek risico’s. een bedrijf kan het slecht doen, dit gebeurt wanneer er een fraude wordt gepleegd. Je kan je hier tegen beschermen door verschillende aandelen te kopen. Er zijn ook sectorspecifieke risico’s, dit is wanneer een sector t slecht doet, bijvoorbeeld bij een dalende olieprijs. Er zijn ook marktrisico’s, dit is wanneer de economie onderuit gaat. Zorg dat je niet op één moment al je geld in aandelen investeert. Dan zijn er nog valutarisico’s, dit krijg je wanneer je buitenlandse aandelen koopt, moet je ook rekening houden met de valutarisico’s.