23 oktober 2021

De vrachtwagen aka de trekker met oplegger

2 min read

Als er één bedrijfswagen is die je overal onderweg tegenkomt, is het wel de vrachtwagen. Deze wagens zijn overal, omdat ons huidige leven ondenkbaar is zonder ze. Vrijwel al het transport over wegen wordt uitgevoerd door vrachtwagens. Of dit nou binnen Nederland is of naar de andere kant van Europa. Grote kans dat je bedrijf dus ook een vrachtwagen wil kopen, immers worden ze gebruikt in een breed scala aan bedrijfssectoren. Deze blog geeft je de informatie die je nodig hebt.

Wat ga je kopen?

Vrachtwagen is misschien niet helemaal het juiste woord voor wat je wil aanschaffen. Er staan zeker wel vrachtwagencombinaties te koop, maar deze combinaties bestaan uit een trekker met daaraan vast een oplegger oftewel een aanhangwagen. Daarom kan je ook los naar trekkers en naar opleggers kijken. De trekker is het meest essentiële deel van de vrachtwagencombinatie. Dit is het gedeelte waar de chauffeur in zit en vanuit waar hij of zij de vrachtwagencombinatie kan besturen. Trekkers kunnen daarom ook zonder opleggers rijden. Opleggers daarentegen komen niet ver zonder een trekker. Wel bepalen opleggers het formaat van de vrachtwagen. Zo bestaan er combinaties van één trekker met één oplegger, maar kunnen er ook meerdere opleggers achter één en dezelfde trekker bevestigd worden.

Trekker

Omdat voornamelijk de trekker bepaald wat de kwaliteit van je vrachtwagencombinatie is, is het natuurlijk heel belangrijk om goed uit te zoeken welke trekker je wilt kopen. Het internet staat gelukkig vol met tweedehands trekkers, dus er is veel om rond te kijken. Tweedehands opties zijn vaak goedkoper Wel is het belangrijk om de kwaliteit goed te controleren. Let op eventuele schade e de kilometer teller. Informeer ook naar de intensiviteit van het gebruik van de vorige eigenaar. Daarnaast is het een optie om een nieuwe trekker aan te schaffen. Hierbij heb je oneindig veel keuzes in wat je wil. Als je dus naar te totale markt kijkt kan je wel concluderen dat de keuze reuze is. Afhankelijk van wat je wil vervoeren heb je een bepaald soort trekker nodig. Zo kan je gaan voor een standaard uitvoering, maar wil je veel zwaar werk verrichten heb je waarschijnlijk een zware last trekker nodig. Kijk dus goed naar de kracht die onder de motorkap verstopt zit. Bovendien zijn er veel verschillende merken. Een aantal grote merken kom je veel tegen onderweg, maar uiteindelijk blijft dat een persoonlijke keuze. Aangezien het aanbod zo groot is, is een voorkeur voor een bepaald merk totaal geen probleem.