17 januari 2022

Hoe laat je je bedrijf groeien?

2 min read

Je merkt dat je steeds meer personeel moet aannemen voor je bedrijf en jouw rol als ondernemer veranderd in het bedrijf. Er zijn meer mensen die je aan moet sturen, en het kan soms lastig zijn ‘je kindje’ los te laten. Je bedrijf groeit. 

Als ondernemer is het natuurlijk enorm fijn wanneer de zaken een beetje goed lopen. Wanneer je een bedrijf succesvol heb opgestart is het voor veel ondernemers de volgende stap om hun bedrijf te laten groeien. Maar hoe ga je deze groei nou eigenlijk realiseren? Het is handig om hier van te voren over na te denken, om zo het maximale en gewenste resultaat te kunnen behalen. In dit blog een paar tips voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien.

Een plan

Waarschijnlijk kun je ze inmiddels wel schrijven met je ogen dicht, maar maak een plan. Door middel van het schrijven van een plan kun je voorbereid je bedrijf laten groeien. De eerste stap hierin in het bepalen van je doel, dit kan je doen aan de hand van de volgende vragen:

  • Op welke manier wil je groeien? Wil je meer klanten, wil je meer omzet, wil je meer medewerkers of wil je meer producten en/of diensten leveren?

  • Welke strategie past bij deze groei?

  • Is de bedrijfsstructuur al op orde om deze groei te kunnen verwezenlijken?

  • Beschikt u over de nodige faciliteiten en technologie om het bedrijf soepel te laten draaien , zelfs als het bedrijf blijft groeien? 

Probeer als ondernemer tijd vrij te maken om hier goed over na te denken alvorens het in een plan te verwerken. 

Financiering

Hoewel het groeien van je bedrijf je uiteindelijk geld oplevert, gaat het je in het begin geld kosten. Aanschaffen van extra producten, nieuw personeel of misschien zelf wel investeringen in nieuwe machines. Wanneer je je bedrijf wilt laten groeien door bijvoorbeeld aankoop van een nieuw pand of nieuwe machines kan een zakelijke lening wellicht interessant zijn. Dit is een lening met een vaste looptijd, waarbij je het geleende bedrag in één keer op je rekening krijgt. Gedurende de looptijd betaal je dit af, met een vooraf vastgesteld rentepercentage. Wanneer je een zakelijke lening wilt openen dien je je weer goed voor te bereiden. Zorg dat je, wanneer je naar de bank stapt, je financieringsplan en bedrijfsplan op orde hebt. Tevens kun je online al je zakelijke lening berekenen, zo weet je waar je aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn. 

Praat met mede ondernemers

Omdat je al ondernemers nogal snel in een tunnelvisie kan komen wat betreft je bedrijf, zal het je gaan helpen wanneer je met andere ondernemers praat die ook groei in hun bedrijf ervaren. Leer van elkaar, en kom zo tot nieuwe inzichten. Niet alleen is praten met mede groeiers handig voor tips en adviezen, het kan je ook een lading nieuwe motivatie geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *