4 december 2021

Waarom er niks mis is met een hoortoestel

2 min read

Als je voor het eerst aan een hoortoestel denkt, heb je er misschien negatieve associaties bij. Natuurlijk wil niemand oud worden maar het liefst voor eeuwig jong zijn. Maar de werkelijkheid haalt ons in. Het dragen van een hoortoestel betekent dat je erkent dat je ouder wordt en dit accepteert. Het dragen van een hoortoestel herinnert je er niet alleen aan dat je ouder wordt, het kan juist voor een hoop positieve ervaringen in je leven zorgen. Deze blog gaat daarom over de positieve kanten van hoortoestellen.

Sociaal leven

Het dragen van een hoortoestel kan een ontzettend positief effect hebben op je sociale leven. Als je oren in de loop van de jaren slechter geworden zijn, kan het soms moeilijk zijn om een gesprek te volgen. Als er op een normale toon gesproken wordt is de kans groot dat je niet alles mee krijgt. Je kan natuurlijk vragen of elke zin nog een keer harder herhaald kan worden, maar hier wordt jezelf en je omgeving waarschijnlijk ook niet vrolijker van. Het constant op erg luide toon praten is zowel vervelend voor je stem als voor de mensen in je omgeving met prima functionerende oren. Vaak accepteren ouderen dus maar dat ze niet alles mee krijgen. Dit is echter erg jammer voor jezelf. Sociale contacten zijn ontzettend belangrijk voor de mens. We zijn nou eenmaal kudde dieren en het zorgt ervoor dat we gelukkig zijn. Met een hoortoestel kan je makkelijker contact maken en daardoor de behoefte aan contact vervullen.

Klein en handig

Misschien durfde je tot nu toe wel geen hoortoestel te nemen omdat je bang was dat iedereen het zou zien. Hoewel het niks is om je voor te schamen, wil niet iedereen te koop lopen met het feit dat ze een hoortoestel nodig hebben. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig ook niet meer. Er bestaan tegenwoordig speciale onzichtbare hoortoestellen. Deze zijn zo klein dat ze in het oor verdwijnen, niks om je voor te schamen dus! Daarnaast hebben hoortoestellen tegenwoordig een aantal handige functies. Zo kan je ze tegenwoordig aan je telefoon of tablet koppelen, om op die manier het geluid direct via je hoortoestel te ontvangen. Erg handig als je een filmpje wil kijken of je voicemail wil afluisteren. Er bestaan hoortoestellen die met Apple producten gekoppeld kunnen worden of met Android apparaten. Ook kan je een aantal instellingen wijzigen via je telefoon zoals het volume. En alsof dit nog niet genoeg is, bestaan er ook hoortoestellen met ruis/tinnitusmaskeerder. Zo hoor je alleen nog wat je wil horen!