4 december 2021

Wat moet ik bij ziekteverzuim doen?

2 min read

Iedereen wordt wel is ziek. Zeker in de koude maanden is de kans groot dat mensen ziek worden. Het kan dan ook gebeuren dat je meerdere weken niet kunt werken. In dit geval zijn er enkele regels en werkwijzen die gevolgd moeten worden.

Meld je ziek

Het eerste wat je moet doen als je ziek bent, is het melden. De regels die hiervoor gelden staan in je arbeidscontract. Laat je werkgever dus meteen weten zodra je ziek bent. Je moet niet vertellen wat je klachten zijn, maar je werkgever kan je wel vragen of het een bedrijfsongeval was of niet.

Bedrijfsarts

Als de werknemer wil, mag hij een bedrijfsarts gebruiken. Deze arts adviseert over wanneer de re-integratie kan beginnen. Met de informatie van de bedrijfsarts, stellen je werknemer en jezelf een re-integratietracect in elkaar.

In het geval dat je er niet met het oordeel van de bedrijfsarts eens bent, kun je een second opinion halen van bijvoorbeeld een andere bedrijfsarts.

De re-integratie

Samen met je werkgever kijk je, als je jezelf beter voelt, wat de mogelijkheden zijn voor je terugkeer. Als dit niet mogelijk is, moet er naar een andere positie gekeken worden of naar een positie buiten het bedrijf. Dit heet dan re-integratie tweede spoor.

Gezond melden

Zodra je jezelf weer beter voelt, moet je dit aan je werkgever melden. Dit kan echter ook de bedrijfsarts oordelen. Als je het hiermee niet eens bent kun je, zoals al gezegd, een second opinion inschakelen.

Heb jij of je werkgever hulp nodig, dan kan een arbodienst ingeschakeld worden. Een arbodienst kan werkgevers en werknemers bij het opstellen van een verzuimbeleid, maar geeft ook begeleiding bij bijvoorbeeld slachtofferhulp. Hun doel is om het verzuim zo klein mogelijk te houden.