23 oktober 2021

Welke elektrische fiets past bij jou?

2 min read

Waar het vroeger misschien iets voor oudere mensen was, is de elektrische fiets tegenwoordig voor iedereen hip. Of het nou is om naar school te fietsen, de boodschappen te halen of om gewoon nog fit onderweg te blijven. De elektrische fiets kan voor van alles en nog wat gebruikt worden. Elektrische fietsen zijn over het algemeen wel iets duurder dan normale fietsen. Daarom is het goed om uit te zoeken welke soort elektrische fiets het beste bij je past.

Welke afstand wil je afleggen?

Om te kijken welke soort elektrische fiets het beste bij je past, is het natuurlijk eerst belangrijk om te bepalen waar je de fiets voor nodig hebt. Ben je van plan om er 10 minuutjes mee te fietsen naar de supermarkt of wil je in het weekend op pad en uren fietsplezier beleven? De accu heeft de meeste invloed op hoe je jouw elektrische fiets kan gebruiken. De accu bepaald namelijk de actieradius. Dit is de afstand die je met je elektrische fiets kan afleggen. Natuurlijk hangt dit af van waar je fiets, hellingen op fietsen en tegen de wind in rijden kost meer energie, maar sommige accu’s houden het tot wel 150 km vol. In het aanbod van elektrische fietsen zitten behoorlijk verschillen in de accucapaciteit. Hoeveel een accu aan kan wordt uitgedrukt in Watthour (Wh) waarbij een hoger getal hierbij voor een grotere capaciteit staat. Hoewel het natuurlijk fijn klinkt om een grote actieradius te hebben, hangt er wel een groter prijskaartje aan een grotere accu. Daarnaast zorgt een grotere accu ook voor een hoger gewicht van de fiets. Dit kan het fietsen weer zwaarder maken en kan ook problemen opleveren als je bijvoorbeeld de fiets wil optillen om te keren.

Hoe gebruik je de fiets?

Wanneer je een elektrische fiets wil aanschaffen, moet je nadenken of je de fiets voor comfort wil hebben of voor sportieve activiteiten. Naast ‘normale’ elektrische fietsen, bestaan er zelfs al mountainbike of racefiets uitvoeringen voor de echte sportievelingen onder ons. Maar ook als je een ‘normale’ elektrische fiets wil, bestaan er meer en minder sportieve opties. Denk hierbij aan de zithouding op je fiets. Als je voorovergebogen kan zitten levert dit de minste luchtweerstand op. Hierdoor is het eenvoudiger om sneller of langer door te gaan. Ook hoort een wat harder zadel bij een sportieve uitvoering, terwijl als de focus ligt op een comfortabele fiets er meestal voor een zachter zadel gekozen wordt.