23 oktober 2021

Wil je docent worden? Dit moet je weten!

2 min read

Docenten zijn eigenlijk altijd nodig. Iedereen heeft onderwijs nodig en vakken moeten gegeven worden door experts die geleerd hebben voor een bepaald vak. Als docent heb je dus altijd wel kans op een baan en is het een mooi beroep, waarbij je leerlingen kennis bijbrengt voor hun toekomst. Wil jij docent worden of twijfel je of je hiervoor wil gaan studeren? Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit beroep.

Welk soort onderwijs?

Docenten kunnen werkzaam zijn bij verschillende scholen en soorten onderwijs. Zo heb je docenten voor de lagere school, waarbij je dus voornamelijk te maken krijgt met jongere kinderen. Hiernaast kun je werkzaam zijn bij de middelbare school. Hier zijn de leerlingen iets ouder en is dit de leeftijd waarop zij zich serieus gaan verdiepen in vakken en theorie. Verder kun je aan het werk bij vervolgopleidingen, zoals een MBO school of Hogeschool en Universiteit. Hiervoor moet je vaak voor één specifiek vak veel kennis hebben. Zo worden deze docenten gezien als echte kenners van hun vak. Zorg er dus voor dat je voor elk soort niveau de juiste opleiding hebt gevolgd.

Ontwikkeling

Als docent zijnde draag je niet alleen bij aan de ontwikkeling van de leerlingen, maar ook de ontwikkeling van de school. Zo probeer je gezamenlijk de kennis te vergroten en het onderwijssysteem zo optimaal mogelijk te benutten. Daarvoor zal je dus vaak vergaderingen bijwonen met collega’s en bijdragen aan het leerrendement verhogen. Het leerrendement wordt gebruikt in toetsoverzichten van leerlingen en geeft het rendement van het leren aan. Zo kun je dus heel gemakkelijk de resultaten inzien van de periode van het onderwijs. Als deze inzichten duidelijk zijn, kun je er als school voor zorgen dat het onderwijs nóg beter wordt. Ook meet je via deze manier de kwaliteit van de lessen en dus jouw werk als docent.